info@horescasmulders.nl
013 5313131
Dé webshop voor horeca, werk en sport
Deze site werkt beter als je javascript aanzet.

             Zes keer heerlijke mosselen 

Zoals bij meerdere delicatessen brengen ook mosselen diverse mythes en fabels met zich mee. Zoals het feit dat mosselen alleen in maanden met de 'r' beschikbaar zijn, dit is gedeeltelijk waar. Je kan beter zeggen dat er alleen mosselen zijn in seizoen met de letter 'r'. Dat oranje mosselvlees duidt op een mannetje en wit vlees op vrouwtjes vlees is ook niet waar, de kleur wordt voornamelijk bepaald door het zonlicht, hoe dikker de schelp des te lichter het vlees. Dichte schelpen na het koken weggooien, dit zouden 'slechte' mosselen zijn. Dit is helaas ook een fabel, sommige mosselen hebben gewoon een sterkere sluitspier, hierdoor springt de schelp niet zo makkelijk open na het koken, je kunt deze gewoon eten. 

Na deze mythes en fabels te hebben besproken is het tijd om te genieten met deze heerlijke Zeeuwse mosselen, wij hebben een 6-tal heerlijke recepten geselecteerd in samenwerking met Schmidt Zeevis en andere partners. Smakelijk eten! 

Gekookte mosselen met

Voor de 'traditionele' receptuur van het bereiden van mosselen ga je ongeveer uit voor 1 kilogram mosselen per persoon, spoel deze met ruim water. Snijd de preistronken in gelijkmatige ringen van 5 millimeter, schil de wortel en halveer deze in de lengte, snijd hierna de wortel in halvemaanplakjes. Schil een ui en snijd deze daarna in fijne stukjes. Was de overige groente zoals de bladselderij, voeg laurierblad toe, breng op smaak met peper en  50 ml visbouillon.

Eigen vocht

Wijn & Slagroom

Bier

Verwarm de olijfolie in de mosselplan, voeg de groente en laurierblad toe en fruit alles in drie minuten. Blus dit geheel af met visbouillon. Voeg de mosselen met aanhangend water toe, zet het vuur hoog en breng op smaak met peper.  

Het vocht uit de zeeverse mosselen zal opkomen, licht 2 à 3 keer de deksel op. Na ongeveer 10 minuten zijn de mosselen open en gaar. Schudt de pan op en neer, en laat de mosselen met deksel nog 1 minuut koken. 

Naar eigen wens schep je mosselen uit de pon of giet je het geheel af. Lekker in combinatie met verse frites of stokbrood.

Maak het compleet met een lekker glas witte wijn. 

Vervang de groente door twee zeer fijn gesneden uien, giet 125 ml slagroom en een glas witte wijn over de mosselen. Schep de mosselen op een diepbord en giet het vocht erover.

Dip het stokbrood in deze heerlijke 'soep' of eet het met een lepel. Smakelijk eten! 

 Wil je iets echt anders klaarmaken? Kies dan voor bier, het lekkerste is een glas donker of blond bier. 

Volg hierbij de receptuur van de mosselen in eigen vocht, in plaats van het vocht gebruik je het donker bier.

Ook kan je de wijn vervangen door een halve fles blond bier in combinatie met de slagroom. Heel bijzonder! 

 

Mosselen maar dan helemaal anders

Mosselen met Blauwe Kaas

Gegratineerde Mosselen

Paella met Mosselen

Doe de mosselen in de pan met de wijn. Voeg de fijngesneden groente, de knoflook en de peterselie toe en doe de deksel op de pan. Laat de mosselen in 5 -7 minuten gaar koken en schud dan even om.

De mosselen zijn gaar als ze open staan.
Giet de mosselen af, maar bewaar het kookvocht. Verwarm het kookvocht in een pannetje en meng met de ERU Cheese Spread Bleu tot een lichte saus.

Schenk de saus over de mosselen en hussel een keer goed door elkaar zodat alle mosselen bedekt zijn met de kaassaus.
Strooi eventueel extra peterselie erover en serveer direct.


(bron: Koninklijke Eru)

Leg de mosselen in hun open schelp in een ovenschaal of op een ovenbestendig bord. roer de crème fraîche met kerriepoeder, peper, en eidooiers tot een glad mengsel, voeg daarna geraspte Emmentaler kaas toe.

Zet de ovengrill aan.

Schep het crème fraîche mengsel op de mosselen en laat het geheel zo'n 5 à 6 minuten gratineren onder de grill.

Was, pluk en hak de peterselie, droog deze in een doek of keukenpapier. Strooi de peterselie over de mosselen heen als de kaas mooi gegratineerd is.

(bron: Schmidt Zeevis)

Verwarm wat visbouillon, snijd paprika's, knoflook en uien in zeer kleine blokjes. Was de tomaten en doperwten en laat ze uitlekken in een vergiet. De mosselen aan de kook brengen, gamba's grillen in knoflookolie. 

Verwarm de oven op 160 graden, verhit wat olijfolie in een pan en fruit wat paprika, knoflook en uien glazig. Voeg blokjes tomaat toe, paprikapoeder en saffraan. 

Meng het geheel en voeg ook de rijst toe, giet vervolgens de visbouillon erop.  Breng dit aan de kook, voeg daarna de doperwten toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Spatel de inktvisringen en de zwaardvis erdoor, leg de mosselen en wat gamba's boven op de rijst. Zet de pan een kwartier in de oven, zonder deksel.

Haal de pan uit de oven, dek het af met een vochtige doek en laat de pan nog 10 minuten nagaren tot de rijst volledig gaar is. 

Garneel het geheel met wat citroen.

(bron: Schmidt Zeevis)