info@horescasmulders.nl
013 5313131
Dé webshop voor horeca, werk en sport
Deze site werkt beter als je javascript aanzet.

 

6 inspirerende groente-ideeën


Het Voedingscentrum adviseert elke dag 250 gram groente te eten. Maar de horeca biedt vaak niet meer dan 75 gram… Dát vraagt om meer groente-inspiratie en -variatie in de horecakeuken. Ondernemers met vragen over groenten, seizoenen en bereidingswijzen, adviseren wij graag. Ter inspiratie delen wij op de hieronder alvast een aantal smakelijke suggesties.

1. Wakamewier met rauwe vis
Spoel de wier af en snij het blad los van de nerf. Stoof de nerf dan drie kwartier voor een mooie bite. Gaar het blad kort, bijvoorbeeld met wat aangefruite knoflook en serveer met een aardappeltje. Met soja-sesam en in combinatie met rauwe vis of sushi hebt u ook beslist een schot in de roos. Let op: wakemewier is geen makkelijk product, maar wel eentje die snel terrein wint in Nederland.

2. Wild met ’n streepje vóór
Pureer knolselderij en breng een streep van 10 centimeter puree op een bord aan. Werk tegen dat lijntje aan met gebraden hert en een compote van cranberry’s. Schep er ook wat mooie paddenstoelen bij. Resultaat? Een mooi fleurig bord met wit, groen en rood.

3. Bloemkool in diverse structuren
Pureer bloemkool tot een crème. Snijd dunne plakjes bloemkool en bak die tussen twee siliconenmatjes in de oven tot chips. Leg stevige, krokante bloemkoolroosjes op een bord. Doe er de crème en chips bij, net als een gekaramelliseerd zilveruitje en een beetje piccalilly uit een spuitflesje.

4. Gefermenteerde hardere groenten
Fermenteren als conserveringstechniek kennen we van zuurkool. Dit proces kunt u prima zelf. Neem dun gesneden venkel of wortel met koriander. Liefst biologische groente, omdat hier meer melkzuurbacteriën op zitten die helpen met conserveren. Zout de groente droog, met 2 procent zout (20 gram per kilo). Doorroeren, tien minuten laten staan en dan in een weckpot doen. Druk de groente aan tot die in eigen vocht onder staat. Leg hier bovenop bijvoorbeeld een vacuümzak gevuld met water. Laat drie tot tien dagen op kamertemperatuur staan. Proef dan of u het zuur genoeg vindt. Laat waar nodig de pot nog een paar dagen staan. De groente houdt zo zijn voedingswaarde en blijft wel een maand houdbaar. Leuke bijkomstigheid? Dit hebben mensen thuis niet, dus hiermee onderscheidt u zich beslist. Serveer als minigerechtje eens een hotdog met gefermenteerde venkel. Met het overgebleven sap uit de weckpot en wat olijfolie maakt u er bovendien simpel een dressing van of een soort azijn om mee te marineren.

5. Geroosterde sous-vide gegaarde garnituur
Doe witlof of pastinaak (met mooie kruiden) in een vacuümzak. Gaar dit in de stoomoven of in een warmwaterbad. Dep de groente vervolgens droog op keukenpapier en snij hem – in het geval van de witlof – in de lengte doormidden. Rooster de groente in een antiaanbakpan (de lof op de snijkant roosteren) met een klein beetje geklaarde boter. Breng op smaak met wat zeezout. Door het roosteren krijgt de groente een rijkere smaak en voegt u echt waarde toe. En bij witlof herkent iedereen de groenten in dit geval – heel anders dan wanneer u hem fijngesneden serveert. Roosteren van gegaarde pompoen gaat ook prima; laat de pompoen dan in wat boter karamelliseren.

6. Bereid groente alsof het vlees is
Braad eens een knolselderij aan het spit of stop een hele kool in zoutkorst in de oven, zoals u zeebaars in zoutkorst bereidt. Laat gasten dit vooral ook zien; dat geeft beleving. De bruiningsreactie die door roosteren bij vlees ontstaat, maakt dat we gebakken vlees lekkerder vinden dan gekookt vlees. Datzelfde kan dus ook met groente! Doe dit ook eens met bijvoorbeeld aubergine, knolselderij of spruiten.

 
Alle groenten   Streekproducten   Versaanbieding  


Onze toppers! 

4899200
Voorraadindicatie: voldoende
Zeewiersalade wakamé 100% dpvr.
4899200
Merk: Yama
Verpakking: 2000 gr
Bestelartikel: Nee

2624010
Voorraadindicatie: voldoende
Cranberries
2624010
Merk: E10600320
Verpakking: zakje 340 gr
Bestelartikel: Nee

2610707
Voorraadindicatie: voldoende
Bloemkool wit
2610707
Merk: E10900310
Verpakking: stuk
Bestelartikel: Nee

2696012
Voorraadindicatie: voldoende
Witlof 9/12 hotel per kg
2696012
Merk: Oppers
Verpakking: prijs per kg
Gewicht: 01.000
Bestelartikel: Ja

2696005
Voorraadindicatie: onbekend
Pastinaak p.kg
2696005
Merk: Oppers
Verpakking: prijs per kg
Gewicht: 01.000
Bestelartikel: Ja

2624012
Voorraadindicatie: voldoende
Aubergines
2624012
Merk: E19000010
Verpakking: stuk
Bestelartikel: Nee